Scrollytelling: dé manier om de aandacht te pakken

Scrolly-wat? Juist: scrollytelling. Je hebt er misschien nog niet eerder van gehoord, maar het is misschien wel hét antwoord op de steeds korter wordende aandachtspanne van jouw bezoeker en dalende engagementpercentages. In deze blog neem ik je mee in wat scrollytelling is en waarom je dit zou moeten toepassen op jouw landingspagina’s.

Publicatiedatum: 14 augustus 2023

Leestijd: 5 minuten

Wat is scrollytelling?

Scrollytelling is opgebouwd uit de woorden storytelling en scrollen. Bij scrollytelling neem je jouw bezoekers dus al scrollend mee door het verhaal dat je op jouw landingspagina wil vertellen. Daarbij maak je niet alleen gebruik van geschreven tekst, maar maak je gebruik van visuele elementen om de aandacht van jouw bezoekers vast te houden. Een mooi voorbeeld is de website die we gebouwd hebben voor Drillster, maar ook een zoekopdracht naar ‘scrollytelling examples’ geeft hele mooie voorbeelden.

Dit is ook meteen het doel van scrollytelling: je wilt jouw verhaal zo aantrekkelijk mogelijk presenteren, om zo de strijd om de aandacht van de internetgebruiker te winnen. Die strijd wordt met de overvloed aan content die geplaatst wordt natuurlijk steeds heviger. Die hevigheid zorgt er ook nog eens voor dat de aandachtspanne van diezelfde bezoeker alsmaar blijft dalen. Zo laag zelfs, dat de internetgebruiker al een tijdje een kortere aandachtspanne heeft dan een goudvis (8 seconden vs. 9 seconden). Nu je dit weet is scrollytelling geen overbodige luxe.

Scrollytelling: wie, waar en waarom

Nu je weet wat scrollytelling is, leg ik je uit voor wie, waar en waarom je het in kunt zetten.

 

Wie

Scrollytelling kan je in principe voor iedere websitebezoeker inzetten, maar ze zullen het meest effect hebben bij bezoekers die voor het eerst kennismaken met je bedrijf, product of dienst. Wanneer ze de oriëntatiefase al voorbij zijn, zullen bezoekers van nature intensiever informatie zoeken, waardoor ze sneller geneigd zullen zijn hun aandacht bij de content te houden. Wanneer ze nog midden in die oriëntatiefase zitten, worden veel beslissingen op basis van eerste indrukken gemaakt. Zo’n eerste indruk maak je natuurlijk perfect met scrollytelling.

 

Waar

De meest logische plek om jouw scrollytelling te plaatsen is dan natuurlijk een landingspagina voor een nieuw product of dienst. Maar, ook de over-ons-pagina is hier een perfecte pagina voor. Deze pagina’s zijn vaak rijk aan informatie en wordt vaak bezocht door mensen in de eerder genoemde oriëntatiefase. Belangrijke pagina’s om de aandacht te pakken!

 

Waarom

Een inkoppertje waarom je scrollytelling moet inzetten, is nu natuurlijk om de aandacht erbij te houden. Dit is echter niet de enige reden waarom je deze techniek moet gebruiken. Twee andere redenen zijn onderscheidend vermogen en vertrouwen in jou als bedrijf. Met een scrollytelling-pagina onderscheid je jezelf natuurlijk van jouw concurrenten die dat niet hebben, wat je net het essentiële stukje concurrentievoordeel kan geven. Daarnaast schept zo’n gelikte, verhalende pagina ook een hoop vertrouwen. De uitstraling van een website kan namelijk het vertrouwen flink beïnvloeden, net zoals het dat bijvoorbeeld bij een webshop doet. Dus; redenen genoeg waarom je van deze techniek gebruik zou moeten maken!

Zelf scrollytelling op je website toepassen

Als je zelf met scrollytelling aan de slag wilt, moet je met een aantal dingen rekening houden:

 

Het verhaal

Voordat je begint met een scrollytelling-pagina, moet je heel duidelijk hebben welk verhaal je wilt vertellen. Een scrollytelling-pagina is vaak minder flexibel dan een klassieke pagina, waardoor je minder vrijheid hebt om het verhaal gaandeweg aan te passen. Zorg dus dat je van tevoren goed weet wat je kwijt wil aan jouw doelgroep en hoe lang (lees: hoeveel woorden of tekens) het verhaal mag hebben. Op basis van deze informatie richt je de pagina in.

 

Visuele elementen

Het succes van de pagina valt of staat natuurlijk met een sterk gebruik van visuele elementen. Ideaal gezien sluiten deze naadloos aan op jouw type product of dienst. In het eerder genoemde voorbeeld van Drillster maakten we bijvoorbeeld gebruik van een figuur die langs een lijn loopt, die de op-en-neergaande leercurve weerspiegelt. Daarnaast hebben we met de tablet op de pagina de digitale leeroplossing van Drillster gesymboliseerd.

 

Wanneer je dit soort elementen goed inzet, dan wordt de kans groter dat jouw bezoekers door scrollen tot aan de footer. Persoonlijk vind ik dit ook een van de leukste dingen aan scrollytelling, omdat je hier je aandacht de vrije loop kan laten. Verkoop je machines? Maak gebruik van tandwielen die in elkaar draaien naar mate je verder scrollt. Heb je een autowasstraat? Laat een auto door de wasstraat rijden terwijl je scrollt. Je leest het al: eindeloze mogelijkheden. En als je er zelf niet uitkomt, kan je mij altijd bellen, dan denk ik graag met je mee! 😉

Aan de slag!

Genoeg informatie, tijd om aan de slag te gaan! Begin ook liever vandaag dan morgen, want een scrollytelling-pagina opbouwen is best een tijdrovende klus. Wil je geholpen worden bij die klus? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier, dan begeleiden wij je door het hele proces.